Hoe maak je varianten aan in producten?

Bij het aanmaken van een product heb je de optie om varianten aan te maken. Varianten zijn erg handig, denk aan een kledingstuk in meerdere kleuren en maten of een stoel van verschillende materialen. In het volgende stappenplan geven wij een uitleg over hoe je een variant toevoegt aan een product.

1. Open het scherm waarin je een nieuw product aanmaakt via Producten,  Product aanmakenWanneer je een product aanmaakt heb je het onderdeel Varianten. Hier vink je de volgende optie aan Dit product heeft meerdere mogelijkheden, zoals verschillende maten of kleuren. Op het moment dat je dit aanvinkt verschijnen hieronder meerdere opties.


2. 
Je ziet het voorbeeld van Size. Het is mogelijk om maximaal 3 ‘soorten’ varianten aan te maken. Denk hierbij aan maten, kleuren, materialen. Het is mogelijk om deze woorden aan te passen naar elke gewenste waarde. 


3. 
Vervolgens voeg je de gewenste opties in, dus bv. : XS, S, M, L, XL, XXL.


4. Hieronder verschijnt een voorbeeld met de varianten. Het is mogelijk om hier de prijs per variant in te voeren en de voorraad. 


5. 
Op het moment dat een product opgeslagen is, krijg je de optie om de varianten te bewerken. Klik op wijzigen


6. 
Hier heb je de mogelijkheid om een afbeelding toe te voegen, de voorraad, prijs en de gegevens voor het verzenden aan te passen. Zo kan het voorkomen dat de ene variant van een product 1 kg weegt en de andere 5 kg. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de verzending. 


7. Let op! De tekst bij een variant blijft hetzelfde als bij het ‘hoofdproduct’. Deze kan niet gewijzigd worden. Vergeet dus niet om in de tekst te noemen dat deze in meerdere maten, kleuren, materialen etc. beschikbaar is.


Tip!  Het is altijd mogelijk om later de varianten aan te passen, te verwijderen of extra varianten toe te voegen. 

Tip!  Wanneer een product meerdere varianten heeft is alleen het ‘hoofdproduct’ zichtbaar in de collectie-overzichten op de website. Als je bijvoorbeeld een zwarte trui verkoopt is het logisch dat deze in meerdere maten beschikbaar is. Hierbij raden wij dan ook aan om juist varianten te maken van de maten. Wanneer deze trui ook nog in 10 andere kleuren leverbaar is raden wij juist aan om hier losse producten van te maken. Wanneer deze 10 kleuren ook als variant bij de zwarte trui worden toegevoegd ziet een klant in jouw webshop alleen de zwarte trui als los product. De rest van de varianten (kleuren, maten etc) zullen niet als losse producten getoond worden.